Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

Μια μέρα που το ελληνικό διαδίκτυο δεν πρέπει να ξεχάσει

Σαν σήμερα πέρυσι έκλεισε ο μεγαλύτερος ελληνικός τράκερ, το gamato.info. Αν και ξανάνοιξε αργότερα, θεωρώ ως τέλος του gamato εκείνη την μέρα. Γιατί όταν ξανάνοιξε μετά -κατά την άποψη πολλών που είχα ακούσει- είχε χάσει όλα αυτά που πραγματικά ήταν gamato. Από τα σκινς που έγιναν πολύ απλούστερα μέχρι και η ταχύτητα των σέρβερ.


Κάνω αυτή την ανάρτηση όχι τόσο για να αναπολήσω τις μέρες εκείνες και να γράψω πόσο ωραία ήταν τότε. Άλλωστε δεν ήταν καθόλου ρόδινα. Ως ένα απλό μέλος που ήμουν αντιμετώπισα πολλές φορές λογομαχίες και τσακωμούς και γενικότερα μια φαγωμάρα. Παρόλα αυτά, γενικότερα ήταν μια πολύ γαμάτη ατμόσφαιρα. Την ανάρτηση την κάνω για να μην ξεχάσουμε. Γιατί δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Το gamato ήταν σημαντικό κεφάλαιο στο διαδίκτυο γιατί για πρώτη φορά ελληνικό σάιτ με τόρρεντς μπόρεσε να μαζέψει 600.000 μέλη(εντάξει, τα ενεργά μέλη ήταν λίγότερα). Κάποιοι μπορεί να πουν ότι όλα αυτά ήταν παράνομα και καλά έκαναν και τους κλείσαν. Αλλά ακόμα και αυτό να ίσχυε,  ήταν/είναι μια τάση της εποχής. Να κατεβάζεις τζαμπέ και να μοιράζεσαι προϊόντα πνεύματος με άλλους. Γιατί έχει ο Έλληνας τα προβλήματά του και έρχεται ένα στούντιο και σου λέει "στάξε μου το εικοσάρι για να δεις την ταινία" ή έρχεται η ελληνική δισκογραφική εταιρεία και σου λέει "δώσε άλλο ένα εικοσάρικο για ένα cd στο όποιο αξίζουν δύο-τρία τραγούδια"(αυτή η αγανάκτηση του κόσμου οδήγησε τις εταιρείες και τους τραγουδιστές να δίνουν τα cd τους στη μισή τιμή ή να τα βάζουν στις εφημερίδες). Ε όχι δεν γίνεται κάτι τέτοιο! Για αυτό και στράφηκαν στα τόρρεντς.

Τώρα αν αυτό είναι νόμιμο ή παράνομο έχω να πω ένα πράγμα. Παλαιότερα όταν έπαιρνε ένας κάποιο δίσκο και το μοιράζονταν με την παρέα του, γιατί δεν ήταν παράνομο; Γιατί, ακριβώς αυτό γίνεται και με την πειρατία(χρησιμοποιώ αυτό τον όρο αφού έτσι θέλουν να μας το περάσουν). Μοιραζόνται αρχεία. Δεν τα κλέβουν. Δεν τα οικειοποιούνται. Απλά μοιράζονται.

Κλείνοντας και για να ελαφρύνω λίγο την ατμόσφαιρα σας βάζω μια εικόνα που βρήκα στο ίντερνετ για την πειρατία. Για να καταλάβετε την εικόνα, υπήρχε η εικόνα που έλεγε αυτά που έλεγε κατά της πειρατίας και κάποιος εύλογα αναρωτήθηκε ένα από τα πιο λογικά πράγματα....Αν σας άρεσε το blog μας μπορείτε να το διαφημίσετε μέσω της σελίδας του Spam' Πλάκα στο Facebook.

1 σχόλιο:

  1. ΣΩΣΤΟΣ φίλε.
    Να μην ξεχαστεί αλλά και να γίνει παράδειγμα για κάτι νέο.
    Ειδικά για τους καιρούς που διανύουμε.
    ex-gamatos member.

    ΑπάντησηΔιαγραφή