Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2010

Το φαινόμενο "Δημοτικές εκλογές" στην Ελλάδα...

Παραμονή δημοτικών εκλογών σήμερα... Ό,τι είδατε από προεκλογικό αγώνα, είδατε... Αύριο ψηφίζουμε...

Αλλά οι δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα έχουν κάποια χαρακτηριστικά τα όποία τις κάνουν-πώς να το πώ;- ιδιαίτερες.Όλο αυτό το σούσουρο που γίνεται πριν τις δημοτικές γενικά.

Προσωπικά, ξέρετε πώς καταλαβαίνω ότι έρχονται δημοτικές εκλογές; Όταν βλέπω σε δρόμους, πλατείες την πινακίδα "Δημόσια έργα". Μαγικό δεν είναι αυτό; Όσα έργα γίνουν σε μια τετραετία περίπου τόσα θα γίνουν και το τελευταίο τρίμηνο πριν τις εκλογές.


Και μετά έρχονται τα χρίσματα από τα κόμματα. Πολιτικοί αρχηγοί κομμάτων διαλέγουν τους υποψήφιους(για τους μεγάλους δήμους βέβαια). Και ακολουθεί ο αντίστοιχος σχολιασμός στα καφενεία, στις παρέες.

Αφού οριστούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι, νομάρχες κλπ σειρά έχουν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Σε μικρούς δήμους(ας πούμε σε ένα δήμο ενός μεγάλου χωριού) γίνεται το εξής παράδοξο: Το μισό χωριό μπλέκεται με τις εκλογές. Σοβαρά μιλάω. Σκεφτείτε σε ένα δήμο ας πούμε με 7000 κατοίκους θα υπάρχουν περίπου 200 υποψήφιοι δημοτικοί συμβούλοι. Από 'κει και πέρα μάνες, γυναίκες, ξαδέρφια, θείες να τρέχουν για τον προεκλογικό αγώνα. Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τα όσα γίνονταν προεκλογικά γίνονται στην τετραετία πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα(αυτό συμβαίνει και στις βουλευτικές εκλογές).

Ακολουθούν ομιλίες και περιοδείες από τους υποψήφιους δημάρχους παντού. Το τι μπουρδολογία ακούγεται εκεί δεν λέγεται. Τους ακούς και νομίζεις ότι αυτοί αδικούνται. Ότι δεν έπρεπε να μπουν στην εκλογική διαδικασία με τα όσα έχουν προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Και από πίσω τους πολλοί ακόλουθοι. Είτε γιατί είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, είτε γιατί είναι συγγενείς, είτε γιατί πολύ απλά του έταξαν ρουσφέτια.Και να ζητοκραυγάζουν όλοι αυτοί για έναν μεγάλο πολιτικό!

Το τι παπαρίες γίνονται στην διαφήμιση των υποψήφιων δεν λέγεται! Το τι χαρτούρα βλέπουμε! Σκέφτομαι όλο το χαρτί που χρειάστηκε για αυτά τα φυλλάδια πόσα δέντρα(ή πόσα δάση) είναι. Όμως ναι! Μιλάν για οικολογική δράση(πάντα τραβάει κόσμο). Μετά άσε και τη μέθοδο "πόρτα-πόρτα να δίνω ψηφοδέλτια σταυρωμένα". Αυτό μου θυμίζει αυτό που κάναμε στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο που πέρναμε τους συμμαθητές μας έναν-έναν και τους λέγαμε να μας ψηφίσουν στα μαθητικά συμβούλια. Για τόσο βλάκες μας περνάν; Φέτος έγινε και το άλλο. Στέλνουν SMS σε όλους μας για τους υποψήφιους. Δηλαδή είναι λίγο σοβαροί; Αναρωτιέμαι που βρισκούν τα τηλέφωνα μας για να μας πρήζουν.

Τέλος πάντων! Εκλογές είναι και περνάν. Και μετά από 'κει όλοι αυτοί χάνονται. Θα τους δούμε σε τίποτα εγκαίνια σε καμία εκδήλωση να τιμάν (!!!) με την παρουσία τους. Αλλά ξέρουμε. Κάποτε θα τους ξαναδούμε. Πιο συγκεκριμένα μετά από μια τετραετία στον επόμενο προεκλογικό τους αγώνα.

Κλείνοντας θα παρακαλέσω όλους να πάτε να ψηφίσετε. Μην απέχετε. Δώστε το πολιτικό σας μήνυμα μέσα από την ψήφο σας. Με την αποχή κερδίζουν όλοι αυτοί που εσείς θέλατε να μην υποστηρίξετε. Δώστε το μήνυμα σας προς όποια κατεύθυνση θέλετε. Αλλά δώστε το!

Αν σας άρεσε το blog μας μπορείτε να το διαφημίσετε μέσω της σελίδας του Spam' Πλάκα στο Facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου