Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

Οι 5 κατηγορίες των μουσικόφιλων στην Ελλάδα

1) Ο ροκάς, ο μεταλάς
Συνήθως με μακρύ μαλλί σαν τους μουσικούς των συγκροτημάτων. Ροκάδες/Μεταλάδες θα βρεις συνήθως στις ηλικίες 13-30. Τα δωμάτια τους (ή εμ πάση περιπτώσει ο προσωπικός τους χώρος) είναι διακοσμησμένα με αφίσες -ε τι άλλο;- αγαπημένων συγκροτημάτων. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα παζουν ηλεκτρική κιθάρα.

2)Ο σύγχρονος
Ο σύγχρονος δεν ακούει ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής. Θα λέγαμε ότι είναι ένας συνδυασμός των άλλων. Ακούει ό,τι ακούγεται, ό,τι είναι στη μόδα. Από πολλούς χαρακτηρίζεται και ως ποζεράς. Τραγούδι το όποιο έχει περάσει μισός χρόνος αφότου έχει βγει δεν το ακούει αφού το θεωρεί παλιό και πολλές φορές το χαρακτηρίζει ως χαζομάρα. Το τραγούδι ,βέβαια, μπορεί να το άκουγε όταν είχε πρωτοβγεί αλλά ξέρετε.... πάλιωσε!


3)Ο κλασικός
Τύπος αποστειρωμένος.Πολύ περιορισμένο κοινό ανήκει εδώ. Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας συνήθως. Απαξιεί όλα τα άλλα μουσικά είδη χαρακτηρίζοντας τα ως εφήμερα και ευτελή. Θα τον δεις να συχνάζει σε κανένα μέγαρο μουσικής, σε καμία λυρική σκηνή. Αγαπημένοι του καλλιτέχνες πολλοί. Αλλά κανέναν από αυτούς δεν μπορεί να τους παρακολουθήσει. Γιατί; Γιατί πολύ απλά έχουν πεθάνει.... Τι να σου κάνουν; Πριν 150 τουλάχιστον χρόνια ζούσαν.

4)Ο σκυλάς
Πολύ μεγάλη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού ανήκουν σε αυτήν την ομάδα. Διασκεδάζουν στα μπουζούκια(τώρα πώς ονόμασαν μαγαζί ενα μουσικό όργανο δεν το καταλαβαίνω). Τα θέματα των τραγουδιών δεν ποικίλλουν. Το 99,99% αναφέρονται για την αγάπη και τον έρωτα σε όλες τις εκφάνσεις της(βλ. γνωριμία, χωρισμός, απιστία και ερωτικά τρίγωνα). Από αυτό καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό για αυτή την "ομάδα" είναι η ύπαρξη ενός έτερου ήμισυ. Για αυτό σε διάφορους εξόδους στα μπουζούκια συνοδεύουν πολλές φορές γυναίκες οι όποιες ούτε λίγο όύτε πολύ φορούν την Άρτα και τα Γιάννενα(όχι ότι οι ίδιοι οι σκυλάδες είναι απλά ντυμένοι). Από πολλούς αυτές οι γυναίκες χαρακτηρίζονται και ως χαζογκόμενες. Ο σκυλάς ξέρει να διασκεδάζει. Μουσική και μάσα. Και πολλές φορές σεξ(ένας από τους λόγους ύπαρξης της χαζογκόμενας).

5)Ο hip-hopper ή ο ραπάς
Αντιθέτως με όλες τις προηγούμενες κατηγορίες η συγκεκριμένη είναι σχετικά καινούρια -στην Ελλάδα τουλάχιστον. Το στυλάκι ράπερ υπάρχει τα τελευταία περίπου 15 χρόνια. Και πως τον αναγνωρίζεις; Πολύ απλό! Θα τον δεις να φοράει φαρδιά ρούχα, καπέλα, μεγάλους σταυρούς(ναι! Σαν αυτούς που φοράνε οι δεσποτάδες.Μόνο οι σταυροί των ραπάδων μπορεί να έχουν κανένα επιπλέον σχέδιο).Πολλοί μιμούμενοι τους αγαπημένουν καλλιτέχνες μιλούν με ρίμες.Τι είναι η ρίμα; Προσπαθείς να μιλήσεις με στιχάκια (σαν τον Τρελαντώνη από "Το καφέ της Χαράς"). Τα τραγούδια αναφέρονται σε πραγματικά σημαντικά θέματα. Γρήγορα αυτοκίνητα, Clubs, γκόμενες(διαφέρουν από τις χαζογκόμενες των σκυλάδων).

Υπάρχουν πολλές ακόμα κατηγορίες. Αλλά θεωρώ ότι αυτές οι 5 είναι οι κυριότερες. Οι άλλες αποτελούν μίξεις των παραπάνω.

1 σχόλιο: