Τρίτη, 6 Ιουλίου 2010

Κοινωνιολογία με αγελάδες

Πώς εξηγούνται τα διάφορα πολιτικά συστήματα και όχι μόνο με ένα από παράδειγμα αγελάδων.
 
 
ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΣΜΟΣ
Έχεις δύο αγελάδες. Ο αφέντης σου παίρνει ένα μέρος του γάλακτος.

ΚΑΘΑΡΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ
Έχεις δύο αγελάδες. Η κυβέρνηση τις παίρνει και τις βάζει σ' ένα στάβλο μαζί με τις αγελάδες όλων των άλλων. Εσύ πρέπει να φροντίζεις όλες τις αγελάδες. Η κυβέρνηση σου δίνει ακριβώς όσο γάλα χρειάζεσαι.

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ
Έχεις δύο αγελάδες. Η κυβέρνηση τις παίρνει και τις βάζει σε ένα στάβλο μαζί με τις αγελάδες όλων των άλλων. Μια ομάδα πρώην εκτροφέων κοτόπουλων, τις φροντίζει. Εσύ πρέπει να φροντίζεις τα κοτόπουλα που πήραν από τους πρώην εκτροφείς κοτόπουλων. Η κυβέρνηση σου δίνει ακριβώς το γάλα και τα αβγά που οι νόμοι λένε ότι χρειάζεσαι....

ΦΑΣΙΣΜΟΣ
Έχεις δύο αγελάδες. Η κυβέρνηση τις παίρνει και τις δύο, σε προσλαμβάνει για να τις φροντίζεις κι έπειτα σου πουλάει το γάλα.

ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ
Έχεις δύο αγελάδες. Οι γείτονές σου σε βοηθούν να τις φροντίζεις και όλοι μαζί μοιράζεστε το γάλα.

ΡΩΣΙΚΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ
Έχεις δύο αγελάδες. Εσύ πρέπει να τις φροντίζεις αλλά η κυβέρνηση παίρνει όλο το γάλα.

ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ
Έχεις δύο αγελάδες. Η κυβέρνηση τις παίρνει και τις δύο και σε εκτελεί.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ SINGAPΟRE
Έχεις δύο αγελάδες. Η κυβέρνηση σου βάζει πρόστιμο για την μη εξουσιοδοτημένη κατοχή δύο ζώων στάβλου σε διαμέρισμα.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Έχεις δύο αγελάδες. Η κυβέρνηση τις παίρνει και τις δύο και σε καλεί στο στράτευμα.

ΚΑΘΑΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Έχεις δύο αγελάδες. Οι γείτονές σου αποφασίζουν ποιος θα πάρει το γάλα.

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Έχεις δύο αγελάδες. Οι γείτονές σου διορίζουν κάποιον που θα αποφασίσει ποιος θα πάρει το γάλα.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Έχεις δύο αγελάδες. Η κυβέρνηση βομβαρδίζει τους στάβλους των άλλων χωρών. Εξάγεις γάλα.

ΑΓΓΛΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Έχεις δύο αγελάδες. Τις ταΐζεις με μυαλά προβάτων κι αυτές τρελαίνονται. Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα.

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
Έχεις δύο αγελάδες. Στην αρχή η κυβέρνηση ορίζει πώς πρέπει να τις ταΐζεις και πότε μπορείς να τις αρμέγεις. Έπειτα, σε πληρώνει για να μην τις αρμέγεις. Στη συνέχεια, τις παίρνει και τις δύο, σκοτώνει τη μία, αρμέγει την άλλη και πετάει το γάλα. Στο τέλος, σε αναγκάζει να συμπληρώσεις μερικές φόρμες για να καταγγείλεις τις αγελάδες που λείπουν.

ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ
Δεν έχεις δύο αγελάδες.

ΑΝΑΡΧΙΑ
Έχεις δύο αγελάδες. Ή τις πουλάς σε μια θεμιτή τιμή, ή οι γείτονές σου δοκιμάζουν να σε σκοτώσουν για να πάρουν τις αγελάδες.

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ HONG KONG
Έχεις δύο αγελάδες. Πουλάς τρεις στην ανώνυμη εταιρία σου, χρησιμοποιώντας ανοιχτές τραπεζικές πιστωτικές επιστολές του κουνιάδου σου. Έπειτα, ξεκινάς μια ανταλλαγή μετοχών με δημόσια εγγραφή, και καταφέρνεις να τις ξαναπάρεις και τις τέσσερις αγελάδες με φορολογικές απαλλαγές για τη συντήρηση πέντε αγελάδων. Τα δικαιώματα στο γάλα έξι αγελάδων μεταφέρονται μέσω ενός παναμέζου μεσάζοντα στις νήσουν Καϊμάν, που είναι ιδιοκτησία του κυρίως μετόχου, που ξαναπουλά στη δική σου ΑΕ τα δικαιώματα του γάλατος και των 7 αγελάδων. Ο ετήσιος ισολογισμός επιβεβαιώνει ότι η εταιρία είναι ιδιοκτήτρια 8 αγελάδων με μια option αγοράς άλλης μίας. Στο μεταξύ, εσύ σκοτώνεις τις δύο αγελάδες επειδή το γάλα τους δεν είναι καλό.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
Έχεις δύο αγελάδες. Η κυβέρνηση σου απαγορεύει τόσο να τις αρμέγεις όσο και να τις σκοτώσεις.

ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ
Έχεις δύο αγελάδες. Η πρώην συζυγός σου τις παίρνει και τις δύο.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ
Έχεις δύο αγελάδες. Η κυβέρνηση τις παίρνει και αρνείται ότι έχουν υπάρξει ποτέ. Το γάλα τίθεται εκτός νόμου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ KOREA
Έχεις δύο αγελάδες. Η κυβέρνηση απάγει έναν πολίτη τής συνοριακά διπλανής χώρας και τον αναγκάζει να σου μάθει πώς αρμέγεται η αγελάδα. Το σκοτώνεις και χρησιμοποιείς την ταυτότητά του για να εγκατασταθείς παράνομα στη χώρα του ως κατάσκοπος, ώστε η κυβέρνησή σου να μαθαίνει συνεχώς νέες τακτικές αρμέγματος του γάλακτος.

ΑΚΑΤΑΛΗΨΙΑ (Ή ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΣ)
Θεωρείται ως δυνατό ή/και πιθανό ότι ζεις υπό την αίσθηση πως έχεις δύο αγελάδες. Το γάλα της μίας ή και των δύο σου φαίνεται στη γεύση όχι καλό. Ωστόσο, αγνοείς την άποψή σου και συνεχίζεις να πίνεις το γάλα.

POLITICAL CORRECTNESS
Έχεις ενοχική σχέση με δύο βοοειδή διαφορετικής ηλικίας και γένους μη γνωστοποιημένου. Ο χώρος δε φτάνει για να αναφερθούν τα υπόλοιπα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΟ
Έχεις δύο αγελάδες. Σκοτώνεις τη μιά και σημαδεύεις την άλλη με το δίκαννο, προσπαθώντας με ρητορικό τρόπο να την πείσεις ότι είσαι ο ιδιοκτήτης της και ότι πρέπει να κάνει ό,τι της λες.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Έχεις δύο αγελάδες. Τις ταϊζεις μπαρούτι και napalm, αρμέγεις το γάλα και το πουλάς σε άλλες χώρες ως καύσιμο για τανκς και αεροπλάνα. Με τα χρήματα που κερδίζεις αγοράζεις πυρηνικά, χημικά, και βιολογικά όπλα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Έχεις δύο αγελάδες. Αν διακόψεις το άρμεγμα χωρίς να το τελειώσεις και μετά ξαναξεκινήσεις, τότε όλο το γάλα που είχες αρμέξει θα εξαφανιστεί από τον κουβά και θα πρέπει να το ξαναπάρεις από την αγελάδα. Αν προσπαθήσεις να πιεις το γάλα που υποτίθεται ότι υπάρχει στον κουβά, τότε το σύστημα θα καταρρεύσει και θα πεθάνεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου